Gandia impulsa l’Agenda Urbana 2030 per a promoure una ciutat “inclusiva, intel·ligent i sostenible”

  • La iniciativa pretén consolidar el compromís de l’Ajuntament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
  • La capital de la Safor ja ha posat en marxa nombroses accions encaminades a garantir la sostenibilitat a la ciutat

Gandia, 14 de juliol de 2022. L’Ajuntament de Gandia posa en marxa el seu projecte d’Agenda Urbana 2030 (AUG2030), una iniciativa que pretén servir de marc comú per a totes aquelles actuacions encaminades a dissenyar una ciutat “inclusiva, intel·ligent i sostenible”.

Amb l’AUG2030, Gandia se suma a la recomanació de les Nacions Unides que insta els territoris a l’elaboració de la seua pròpia agenda urbana, una que, al temps, és un requeriment per a l’accés a més i major finançament, tant nacional com europeu.

Així, Gandia segueix els passos d’altres ciutats de la Comunitat Valenciana i d’Espanya. En l’actualitat està aprovada l’Agenda Urbana Espanyola i algunes ciutats de la Comunitat estan en procés d’elaborar les seues pròpies (Valencia, Alacant, Torrent o Alzira entre altres). També la Generalitat Valenciana està treballant l’Agenda Urbana Valenciana.

La ciutat pretén consolidar el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i donar lloc a una ciutat integradora, amable per a les persones i respectuosa amb l’entorn. L’Ajuntament de Gandia treballa ja en diverses accions i estratègies que tenen a veure amb qüestions tan diverses com l’ordenació del territori, la mitigació dels efectes del canvi climàtic, l’economia, la cohesió social o la digitalització, entre d’altres.

Mostra d’aquest treball a favor de la sostenibilitat és, per exemple, el Pla de Sostenibilitat Turística, el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES), el Pla Local de Residus (PLR), el Pla de Destinació turística Intel·ligent, el Pla d’Innovació, el Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Homes i Dones i el Pla d’Inclusió Social, documents que el consistori ja està elaborant o executant.

Involucrar a la ciutadania i a entitats privades

En el disseny de l’Agenda Urbana de Gandia –que segueix les directrius marcades per l’Agenda Urbana Espanyola (AUE)– , la participació ciutadana és un element fonamental. Així, Gandia pretén involucrar a tota la població perquè expresse les seues demandes i necessitats i prenga part en la transformació de la ciutat. L’objectiu és, en definitiva, contribuir, des de la proximitat, a un desenvolupament més sostenible i inclusiu.

D’altra banda, la iniciativa també resulta una oportunitat per a establir sinergies amb altres actors públics i privats i treballar conjuntament per una ciutat que garantisca la qualitat de vida dels seus habitants, se sustente sobre l’economia circular, avance de la mà del turisme sostenible, enfortisca el teixit productiu local i aposte per la igualtat d’oportunitats.

Tota la informació al voltant del projecte Agenda Urbana Gandia 2030 pot consultar-se a la web www.agendaurbanagandia.com i als perfils de Facebook, Twitter i Instagram.